Skip to main content

Waarom hapkido leren?

Waarom Hapkido leren?

Je kunt verschillende redenen hebben om hapkido te willen leren. De oorspronkelijke motivatie kan zich later natuurlijk wijzigen of uitbreiden. We zullen diverse redenen bespreken, en aangeven hoe onze manier van lesgeven in hapkido het beste hierbij past.

Er zijn globaal vier redenen te onderscheiden waarom je een martial art kunt leren. We hebben het dan niet alleen over Hapkido, maar ook over andere martial arts. We zullen dan ook proberen aan te geven welke martial arts goed bij een bepaalde motivatie passen. Veel martial arts passen vaak in meerdere hokjes.

De vier redenen die wij onderscheiden zijn:

Hapkido leren om je te verdedigen

Dit lijkt de meest logische reden om aan Hapkido te beginnen. We moeten ons nu eerst afvragen waarom je je wilt leren verdedigen. Ook hier kunnen de redenen verschillend zijn, bijv.:

  • Je voelt je niet veilig op straat, en zoekt de skills om bedreigende situaties het hoofd te kunnen bieden.
  • Ouders doen hun kinderen op zelfverdediging om ze weerbaarder te maken en hun zelfvertrouwen een boost te geven.
  • Je hebt misschien een beroep (politie, beveiliging, gevangeniswezen) waar geweld veel voorkomt. Je wilt je skills naar een hoger plan te tillen.

We zien dat mensen naar manieren zoeken om zich zowel fysiek als mentaal weerbaarder op te kunnen stellen. De focus ligt vaak op de praktijk. Kan ik het geleerde meteen en effectief toepassen?

Hier is het belangrijk om het volgende in je achterhoofd te houden; zoals je traint, zul je jezelf verdedigen.
De technieken kunnen nog zo effectief en ‘street lethal’ zijn, als je de technieken niet met inzet traint en oefent op situaties die de praktijk het dichtst benaderen, zullen ze je weinig tot nut zijn.

Is hapkido effectief voor zelfverdediging?
Hier kan zonder twijfel met ja op geantwoord worden, mits men bovenstaande in het achterhoofd houdt. Het houdt in ieder geval in dat je ook de tijd moet nemen om de geleerde technieken niet alleen volgens het vaste stramien te oefenen, maar niet bang moet zijn om te experimenteren.
In hapkido maken we gebruik van het geleidelijk opvoeren van de druk. De basisaanvallen zijn simpele statische vastpakkingen. We voeren de druk langzaam op waarbij de aanvallen steeds meer de realiteit van elke dag zullen benaderen.
Een andere martial art die zich sterk richt op de praktijk is bijvoorbeeld Krav Maga. Die stijl is aanzienlijk agressiever dan Hapkido.

Hapkido leren om aan wedstrijden mee te doen

Veel martial arts lenen zich uitstekend voor competitie. Competitie lijkt ook de ultieme manier om de skills van de beoefenaar en de effectiviteit van de stijl te testen. We zeggen “lijkt”, omdat het maar ten dele waar is.
Laten we beginnen met te stellen dat competitie absoluut waarde heeft. Het is echter gemakkelijk om deze waarde te overschatten. Bij competitie komen altijd regels om de hoek kijken, regels die er in de praktijk niet zijn. Vaak vindt competitie ook plaats tussen twee beoefenaars van dezelfde stijl, hoewel de MMA scene de laatste jaren hier wel verandering in heeft gebracht. Toch zul je in de praktijk niet vaak wedstrijden zien tussen boksers en judoka. In MMA competitie hebben de grapplers zich gewapend tegen de strikers, en de strikers hebben geleerd de grapplers op afstand te houden.

Toch durven we in zijn algemeenheid te stellen dat wanneer een techniek in een wedstrijd slechts een kleine kans van slagen heeft, dit in de praktijk niet anders zal zijn. Het idee ‘wij sparren niet, want onze technieken zijn te gevaarlijk’ gaat niet op. We menen echter wel dat je pas met sparren kan beginnen op het moment dat er voldoende technische bagage is en men gecontroleerd het gevecht in kan gaan.

Is Hapkido geschikt voor wedstrijden?
Er zijn andere sporten die zich veel beter lenen voor competitie. Veel martial arts hebben een transformatie ondergaan naar martial sport. Sporten als Judo, Taekwondo, (kick)boksen en natuurlijk MMA zijn de bekende voorbeelden. Een Hapkido beoefenaar zou zeker zijn mannetje kunnen staan in wedstrijden.
Ook nu geldt natuurlijk weer dat je alleen goed kunt worden met de juiste inzet. Het is onzin te denken dat je met één uurtje recreatief Hapkido trainen een bokser kunt verslaan die dagelijks in de sportschool te vinden is.

Hapkido leren om je conditie op peil te houden

Je vindt dat je wat aan je conditie moet doen en een martial art lijkt je wel wat. Op zich geen slecht idee. Veel mensen vinden het moeilijk om regelmatig iets aan beweging te doen. Je kunt dus maar beter iets kiezen wat je leuk vindt, en waar je met plezier naar toe gaat.

Is Hapkido geschikt om mijn conditie op peil te krijgen?
Tijdens de gemiddelde hapkido training zul je zeker voldoende in beweging komen. Alle spiergroepen komen aan de orde en er wordt naast conditie veel aandacht besteed aan rek oefeningen. Een Hapkido training bevat echter ook veel relatieve rust momenten. Je bent dan vooral technisch bezig en het is fysiek dan gewoon wat minder zwaar.
Wanneer je als leraar een groep maar één of twee keer per week ziet, zul je geneigd zijn om meer tijd te besteden aan de technische aspecten dan aan de conditionele. De leerlingen kunnen immers thuis zelf wel aan hun conditie werken! Dat is gewoon een kwestie van je gympen aantrekken en een eindje gaan hardlopen.

Voor mensen die graag snel resultaat willen bereiken, zijn er betere alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Bootcamp of Cross Fit. Heb je de mogelijkheid om meerdere keren per week naar de Hapkido school te komen, dan zul je prima aan je trekken komen. Bijkomend voordeel is dat je jezelf meteen leert verdedigen.

Vechtsporten waarbij heel veel aan conditietraining wordt gedaan zijn (kick)boksen en MMA.

Je zoekt verdieping

Het Koreaanse gezegde ‘ma-bu-jak-chim’ (마부작침(磨斧作針)) betekent; “Een steen polijsten tot het een naald wordt”.

Een toenemend aantal mens beoefent martial arts om zichzelf te verdiepen.
-Verdiepen? Waarin dan?
Er zijn hier waarschijnlijk net zoveel antwoorden als er mensen zijn. De ene beoefent vechtkunsten voor spirituele verdiepingen, een ander willen graag meer controle over zich zelf en zijn lichaam krijgen en weer iemand anders wil graag inzicht krijgen in verschillende strategieën en verdediging- en aanvalstactieken. Vaak is het ook een combinatie van al het bovenstaande.

Het beoefenen van martial arts wordt ook welk ‘meditatie in beweging’ genoemd. In sommige scholen wordt dit ondersteund door zittende meditatie. Het beoefenen van martial arts geeft een innerlijke rust. Je voelt je kalm en sereen na de training en je krijgt een innerlijke rust waarmee je de hectiek van alle dag aan kunt.

De oefeningen met en zonder partner maken je bewuster van de grenzen van je eigen lichaam. Je leert instinctmatig te reageren op de bewegingen van iemand anders. Je voelt de intenties van je tegenstander en leert deze het hoofd te bieden of om te buigen.

De nadruk hoeft niet meteen te liggen op de al dan niet praktische toepassing van de oefeningen en technieken. Er wordt veel tijd besteed aan het perfectioneren van de basistechnieken en het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van bewegingen.

Is Hapkido hier geschikt voor?
Hier ligt het heel erg aan de leraar van wie je les krijgt. Bij Chongmukwan wordt de verdieping vooral aangeboden in de vorm van Hankido. Andere vechtkunsten die ook een hoge mate van verfijning kennen, zijn bijvoorbeeld Aikido en Taichi.

Hapkido leren is gewoon leuk

Waarom je er ook voor kiest om Hapkido te leren, het belangrijkste is dat je er veel plezier aan beleeft. Hapkido is een uitgebreide martial art die iedereen wat te bieden heeft. Of je nou nog jong bent of al op leeftijd, man of vrouw, het maakt allemaal niet uit. Iedereen is van harte welkom. Hapkido leren is iets waar je een heel leven mee bezig kunt zijn.

Wat het belangrijkste is, is dat je martial art zoekt die bij jou past. We zijn ons er natuurlijk van bewust dat niet iedereen datgene vindt wat hij of zij zoekt. Daarom kun je bij ons een hele maand lang gratis meetrainen.

Wat was voor jou de reden om hapkido te leren? Laat je reactie achter.