Skip to main content

Geschiedenis

Chongmukwan kent een geschiedenis van bijna 40 jaar.

Hoe het begon

Het was in 1987 de Urker Piet Hoekstra die via een advertentie in aanraking kwam met hapkido. Hij belde naar het nummer dat vermeld stond bij de advertentie en kwam zo in aanraking met hapkidomeester Robert Pellikaan van de Hapkido Bond Nederland (HBN). Meester Pellikaan was in 1979 terug gekomen uit Nieuw-Zeeland waar hij hapkido had geleerd als onderdeel van zijn politietraining.
Contacten werden snel gelegd en in hetzelfde jaar werd na de zomervakantie begonnen met lesgeven. Dit gebeurde in het eerste jaar door Rob Veldhuizen. Hij kwam eens in de twee weken op zaterdag naar Urk om les te geven. Die andere zaterdag werd er dan door de leden zelf getraind onder leiding van Piet.
In april 1988 werden op Urk voor het eerst examens afgenomen, iedereen wist te slagen voor zijn gele band. Deelnemers aan het examen waren oa. Piet Hoekstra, Hendrik Hoekstra, Richard Frankema, Herman Romkes en Klaas Barends. In de zomer van 1988 werd op Urk tevens de HBN Bondsdag gehouden in sporthal de Schelp, het was de eerste in een rij van vele.
Piet werd op Urk vanwege zijn temperament ook wel ‘de panter’ genoemd, de vereniging profileerde zich in die tijd dan ook onder de naam ‘Sportschool Panther Power’.

Jeugdlessen

Omdat de meeste leden wel inzagen dat één keer les krijgen in de veertien dagen te weinig was, ging men al snel trainen in IJsselstein. Piet Hoekstra en Richard Frankema reisden dan ook elke vrijdag naar IJsselstein om daar les te krijgen van Leon de Heus.
In het begin van 1989 werd begonnen met lesgeven aan de jeugd. Richard Frankema en Klaas Barends gaven op zaterdagmiddag les aan de jeugd. Leden van het eerste uur waren Evert Bos en Jelle Post.
In april 1989 werden voor de tweede maal examens afgenomen op Urk, dit keer voor de oranje band. Dit was net op tijd voor het bezoek van Myung Jae Nam en Ko Baek Yong aan Nederland in mei van datzelfde jaar. De Urkers reisden af naar Leidschendam om daar deel te nemen aan het seminar dat daar gegeven werd. In oktober slaagden de volwassen leden voor hun groene band.

1990-19995

De training van Piet en Richard in IJsselstein begon zijn vruchten af te werpen en beide namen al snel een voorsprong of de rest van de groep. In 1991 slaagden zij beide in Alphen voor hun rode band examen. Andere deelnemers aan dit examen waren Jenne Meyster en Edith Boogaard uit Alphen en IJsselstein.

Dan examens
Vanaf die tijd begon ook Klaas Barends steeds vaker met Piet en Richard mee te reizen naar IJsselstein om daar te trainen. Hij kon, samen met Herman Romkes, bij het tweede bezoek van Master Ko Baek-yong aan Nederland in 1992 ook dan examen afleggen voor de rode band. Tijdens dit bezoek mochten Piet en Richard hun eerste dan in ontvangst nemen. Zij waren toen de eerste Urkers met een zwarte band in Hapkido.

Hapkido Vereniging Urk
Voor Piet was het intensief trainen in hapkido al snel niet meer te combineren met zijn nieuwe drukke baan en een eigen bedrijf. Hij besloot te stoppen en droeg de vereniging over aan Richard en Klaas.
Zij besloten om een officiële vereniging op te richten; Hapkido Vereniging Urk.

In 1993 legden ook Klaas en Herman het eerste dan examen af, in de zomer van dat zelfde jaar, tijdens een reis naar Korea, slaagde Richard voor zijn tweede dan. Tijdens deze reis werd de vereniging door master Ko tot ‘Chongmukwan’ gedoopt, een naam die zoveel betekent als ‘school van de oprechte vechtkunst’.
In 1994 wist de vereniging zich stevig in de schijnwerpers te plaatsen door op koninginnedag de hele dag door demonstraties te geven in het Wilhelminapark. De koningin zelf bracht die dag een bezoek aan Emmeloord en Urk en dat betekende dat hapkido even te zien was op de nationale televisie.
In 1995 tijdens een tweede reis naar Korea mocht Richard zijn derde dan in ontvangst nemen. Neefje Jelle Post, die ook mee was, slaagde voor zijn eerste dan. Ook Martijn Loosman slaagde in dat zelfde jaar voor zijn eerste dan en hielp bij het lesgeven. Het was ook in deze tijd dat de vereniging verhuisde van de gemeentelijke sporthallen naar sportcentrum Keep Fit. Evert Bos en Marco Hartman hielpen bij het lesgeven aan de jeugdgroepen.

1996-2000

In 1996 tijdens een bezoek van Master Ko Baek Yong aan Nederland blesseerde Richard zijn schouder, hierdoor kon hij niet deelnemen aan de trainingen. In het voorjaar van 1997 stopte Richard met het trainen in verenigingsverband. Hij verhuisde in die tijd naar Groningen en besloot zelfstandig door te gaan. Tijdens het bezoek van Master Ko slaagden Evert Bos en Marco Hartman voor hun eerste dan.

HKD Games
Klaas, Martijn, Evert en Jelle reisden in 1997 mee naar Korea om daar deel te nemen aan de International HKD Games. Tijdens deze reis mochten Klaas en Martijn hun tweede dan in ontvangst nemen. Andere hapkido-ers die mee op reis gingen, waren Leon, Edith, Jenne, Michael Hendriks, Jacqueline Langendoen en Tijmen de Heus.
Het team kwam met gouden, zilveren en bronzen medailles weer thuis. In 1998 legde Evert met goed gevolg het examen voor de tweede dan af in Alphen a/d Rijn.
Master Ko Baek-yong bracht in 1999 wederom een bezoek aan Nederland, tijdens dit bezoek legden Jelle en Klaas examen af voor de tweede en derde dan.
Het jaar daarop brachten Jelle en Klaas wederom een bezoek aan Korea, deze keer om deel te nemen aan de vierde editie van de International Hapkido Games. Zij wisten samen een gouden medaille in de wacht te slepen op het onderdeel Hankumdo.

2001-2005

In de jaren die volgenden zag de vereniging haar ledenaantal flink groeien. Er was plaats voor een tweede en zelfs derde jeugdgroep en ook de groep volwassenen werd al snel in tweeën gesplitst. De jeugdgroepen kwamen onderleiding van Evert, Jelle en Marco te staan, Klaas richtte zich op de volwassenen.
Er werd nog steeds maar eens per week lesgegeven in sportcentrum Keep Fit, maar fanatieke leden trainden ’s avonds bij Klaas thuis. Paulus van Slooten slaagde in 2001 voor zijn eerste dan. Evert slaagde in 2002 ook voor zijn derde dan tijdens het bezoek van Master Ko aan Nederland ter ere van de opening van het NHF hoofdkwartier. Rein Bos en Meindert Ruiten slaagden die zelfde dag voor hun eerste dan. In 2002 breidde de vereniging tevens uit met locaties in Amsterdam en Emmeloord. Tevens vierde men het 15-jarig bestaan van de vereniging met een demonstratieavond in sporthal ‘de Schelp’.

Klaas naar Korea
Klaas reisde in zowel 2001, 2002 als 2003 naar Korea om te trainen. Deze reizen deden met besluiten om langere tijd in Korea te willen trainen. In december 2003 vertrok hij voor een jaar naar Korea, in diezelfde maand slaagde Jelle voor zijn derde dan en Paulus voor zijn tweede dan.
In 2004 slaagde Klaas in Korea voor zijn vierde dan, ook werd weer deelgenomen aan de hapkido games. In het voorjaar van 2005 mocht hij zijn vierde dan hankumdo in ontvangst nemen. Hoewel Klaas aanvankelijk maar één jaar naar Korea zou, werden het er twee. In die twee jaar namen Evert, Jelle, Paulus en Marco de leiding over.
De lessen in Emmeloord kwamen te vervallen, maar in Amsterdam ging men, onder leiding van Evert, door. Eind 2005 kwam Klaas terug en dat betekende dat de lessen in Emmeloord ook weer nieuw leven in werd geblazen. In de jaren die volgen zette de groei van de vereniging zich verder door.

2006-2010

In 2007 reisden vijf Urkers af naar Korea, dit maal met het doel om mee te doen aan de zevende editie van de IHF games. Klaas, Paulus, Meindert, Elly en Coby vertrokken naar Korea om daar drie weken in Seoel door te brengen. Tijdens die verblijf legden Paulus en Meindert examen af voor respectievelijk hun derde en tweede dan.
In hetzelfde jaar vierde de vereniging haar 20-jarig jubileum, er werd een demonstratieavond georganiseerd in sporthal ‘de Vlechttuinen’ op Urk. In het voorjaar van 2008 slaagden Pieter Hakvoort, Jan Hakvoort en Gerrit Kramer voor hun eerste dan tijdens het bezoek van Master Ko Baek-yong en Master Ko Se-wwan. Rond die tijd werd de school tevens officieel aangemeld bij de IHF, onder nummer 1503. Klaas en Evert ontvingen hun officiële IHF instructeurs diploma’s.

Groei
De vereniging was ondertussen volledig uit haar jasje gegroeid en uitgekeken werd naar een eigen onderkomen. Een tijdelijk onderkomen werd in 2007 gevonden aan de Westwal, waar de volwassenen nu meerdere keren per week konden trainen. Toen de gemeente echter niet langer de vereniging wenste te gedogen op deze plek, werd uitgeweken naar sporthal de ‘Waaiershoek’, waar de volwassen leden van de vereniging nu op maandag, donderdag, vrijdag en zaterdag les krijgen.
De vijf jeugdgroepen krijgen op zaterdag les in sportcentrum Keep Fit en de Waaiershoek. Op dinsdag avond wordt lesgegeven in Emmeloord en op woensdagavond in Amsterdam.
Op 27 juni 2009 legden vier leden van onze vereniging een dan examen af. Jelle Post, Rein Bos en Marnix Appelhof slaagden respectievelijk voor de vierde, tweede en eerste dan hapkido. Gerrit Kramer slaagde voor zijn eerste dan hankumdo en werd daarmee de eerste Urker die in Nederland slaagde voor een hankumdo dan examen. Op 19 september van hetzelfde jaar slaagde Klaas op het hoofdkwartier in Korea voor zijn vijfde dan examen.
Op 7 november werd de NHF jeugdbondsdag opnieuw op Urk georganiseerd, tijdens deze bondsdag werd de eerste website van de vereniging publiek gemaakt.

2011-2015

In het voorjaar van 2011 mochten een flink aantal leden van onze vereniging dan examen afleggen. Tijdens een bezoek van master Ko Baek-yong aan Nederland legden Evert en Paulus het examen voor de vierde dan af. Gerrit slaagde voor zijn tweede dan, terwijl Gosse de Jong, Nico Kiekebos, Levi Ras, Jacob Pasterkamp, Willem Bakker, Jelle Kaptijn, Jan Snoek en Jan Post slaagden voor hun eerste dan.

Korea
In de zomer van 2011 organiseerde onze vereniging een trainingsreis naar Zuid-Korea. Onderleiding van Klaas Barends togen Evert Bos, Jelle Post, Paulus van Slooten, Gerrit Kramer, Levi Ras, Willem Bakker, Ian Mars, Justin de Meij, Johannes van Slooten en Ruben Ras naar de dojang van master Ko Baek-yong. Ze verbleven er drie weken en namen deel aan wedstrijden waarbij ze de derde prijs in de wacht wisten te slepen.

Fightmaster
In 2011 organiseerde onze vereniging NHF Fightmaster. Een evenement dat op steeds meer deelnemers kan rekenen. Tijdens de opening van dit evenement ontving onze vereniging het FightRight keurmerk.

25 jaar Chongmukwan
2012 stond helemaal in het teken van het 25-jarig jubileum van onze vereniging. Het jubileum werd in het voorjaar gevierd met een bezoek van de meesters Ko Baek-yong, Yang Yong-seok en Ko Se-hwan. Zij verzorgden een internationale hankido seminar in sporthal de Schelp. De avond ervoor werd een spetterend gala georganiseerd waarbij alle leden één of meerdere demonstraties gaven. We kregen bezoek van de burgemeester en de wethouder en Klaas ontving van de IHF een blijk van waardering voor de inzet getoond in de afgelopen 25 jaar.

In hetzelfde jaar werd op Urk wederom NHF Fightmaster georganiseerd. Ruim 100 kinderen kwamen naar sporthal ‘de Vlechttuinen’. In samenwerking met de Frits Bodeschool op Urk werd begonnen met het geven van hapkido clinics aan leerlingen van de basisschool. Na 25 jaar is onze vereniging een begrip geworden binnen de gemeente Urk en ook ver daar buiten.

2013
In 2013 werd opnieuw de NHF Fightmaster op Urk gehouden. Deze keer met een extra evenement voor de oudere jeugd, NHF Fightmaster. Beide evenementen werden goed bezocht en er werd enthousiast meegedaan. In de zomer van 2013 togen Klaas, Johan, Ruben, Levi, Lukas en Calvin naar Korea. Zij werden vergezeld door Tineke die als team coach optrad. De groep nam deel aan de IHF Games en sleepte diverse prijzen in de wacht. Levi legde examen af voor zijn tweede dan hapkido en eerste dan hankido. Johan, Ruben, Lukas en Calvin slaagden voor hun zwarte band hapkido.

Ons Sporthuis
In 2013 ging onze vereniging de samenwerking aan met Stichting Ons Sporthuis. De stichting zet zich in om accommodatie te verzorgen voor instellingen die een gezonde levenswijze promoten.

zwarte band examen

2014
In het begin van 2014 werden Levi Ras en Jacob Pasterkamp officieel erkend als trainers van onze vereniging. Zij mogen nu zelfstandig lessen draaien. Ook in 2014 kregen we weer bezoek van meester Ko Baek-yong. Samen met de meesters Yang Yong-seok en Ko Se-hwan werd op Urk een internationale seminar georganiseerd. Met deze seminar werd de nieuw opgericht World Hanki Martial Arts Federation aangekondigd. Onze vereniging heeft zich dan ook aangesloten bij deze federatie. Tijdens het bezoek van de Koreaanse meester konden weer diverse leden examen afleggen voor de zwarte band. Jacob Pasterkamp slaagde voor zijn tweede dan. Andre Drent, Roelof Kramer, Jan Schinkel, Bartijn, Jan Jacob Ras en David Kwakernaak slaagden voor hun eerste dan hankido. Levi en Ruben slaagden voor hun eerste dan hankumdo. De eerste paal werd geslagen van de nieuw te bouwen accommodatie van Stichting Ons Sporthuis.

2015
In februari betrokken we onze nieuwe dojang. Ons Sporthuis werd officieel geopend door wethouder Geert Post. Hij hakte met een zwaard een lint door. Elly Brands verbleef twee maanden in Korea en behaalde haar zwarte band. Na haar terugkomst begon ze met het verzorgen van taichi-lessen. Meester Ko Baek-yong logeerde drie maanden op Urk. Tijdens zijn bezoek werd hij vergezeld door zijn vrouw en meester Yang Yong-seok. Regelmatig werden extra seminars georganiseerd naast de 120-uurs HKD seminar waarbij de deelnemers in twee weken tijd 120 uur leskregen. Tijdens deze training kregen we ook bezoek van meester Ko Sehwan, maar ook van Tom Foucha uit Amerika en Sami en Satu Munukka uit Finland. De 120-uurs training werd afgesloten met dan-examens. Kobus Romkes, Teunis Kramer, Gertjan van der Gugten en Ryan Wong slaagden voor hun zwarte band examen. David Kwakernaak behaalde zijn eerste dan hankumdo. Gosse de Jong, Nico Kiekebos, Levi Ras en Lukas Romkes slaagden voor hun tweede dan hankido. Klaas Barends legde examen af voor de zesde dan. Alle leraren van Chongmukwan werden erkend als officiële leraren van de World Hankimuye Federation.
In september bracht Klaas een bezoek van twaalf dagen aan Brazilië om daar les te geven.

2016-2020

In 2016 kwam meester Ko Baek-yong naar Urk voor een bezoek van een maand. Vrijwel de gehele maand mei verbleef hij op Urk en er werden rondom het bezoek dan ook veel trainingen georganiseerd. In de meivakantie werd een trainingskamp georganiseerd en op 28 mei werden in IJsselstein diverse dan-examens afgenomen. Albert en Mike slaagden voor eerste dan. Ruben, Justin en David legden examen af voor tweede dan, terwijl Levi voor zijn derde dan slaagde. Meesters Evert, Jelle en Paulus slaagden voor hun vijfde dan.

In de zomer van 2016 reisden Klaas, Jacob en Lukas af naar Korea om daar mee te doen met het zomerkamp. Samen met leden van andere Nederlandse scholen trainden zijn onder leiding van meester Ko Baek-yong en Ko Sehwan. Jacob mocht in Korea examen afleggen voor zijn derde dan.

2017

Jacob en Klaas bezochten in het voorjaar Haïti en gaven daar les aan weeskinderen. Het was voor hun een indrukwekkende ervaring. Ze werden tevens gevraagd voor een seminar aan beveiligingspersoneel van het ministerie van binnenlandse zaken. In de zomer van 2017 kwam meester Ko Sehwan naar Urk om leiding te geven aan het zomerkamp. Het werd een goed bezocht en leerzaam zomerkamp.

Slecht nieuws

In het najaar van 2017 stond opnieuw een bezoek van meester Ko Baek-yong gepland. Hij zou samen met meester Yang Yong-seok naar Nederland komen en diverse scholen bezoeken. Helaas bereikte ons het bericht dat het geplande bezoek niet door kon gaan. Bij meester Ko was darmkanker geconstateerd en het bleek al in een late fase te zitten. Klaas is afgereisd naar Korea om afscheid te kunnen nemen van meester Ko Baek-yong. Op 5 oktober overleed meester Ko in zijn woonplaats Incheon.

De examens die gepland stonden, gingen wel door. Het werd een primeur voor sommige leden van Chongmukwan. Simon, Willem en Freek-Andries slaagden als eerste leden voor de eerder in het leven geroepen junior black belt. Jacob en Hendrik slaagden voor eerste dan, en Gert Jan mocht zijn tweede dan in ontvangst nemen.

Fightmaster en naar Korea

In 2018 werd in sporthal de Vlechttuinen voor de verandering weer eens een fightmaster georganiseerd. Het enthousiasme en fanatisme spatte van de deelnemers af. In de zomer van 2018 werd weer een reis naar Korea georganiseerd. David had zijn studie afgerond en reisde voor drie maanden naar Korea. Hij werd later vergezeld door Albert, Teunis, Jacob, Lukas en Klaas. Ter afwisseling werd een korte trip naar Japan ingelast waar een bezoek werd gebracht aan de stad Kyoto. Als kers op de taart werden ook nog examens afgenomen. David en Lukas slaagden voor hun derde dan. Albert en Teunis slaagden voor hun tweede dan.

2019

2019 bewijst dat niet elk jaar vol gepland staat met zwarte band examens en reisjes naar Korea. Tenminste, als je de reizen van Klaas niet meetelt. Hij bezocht Korea dat jaar tweemaal en werd daarbij eenmaal vergezeld door Ida Bos. Tijdens het zomerkamp maakten we voor het eerste kennis met de meester Nam Gi-seok en Oh Jung-taek. Zij kwamen samen met meester Ko Sehwan naar Urk om hun moderne stijl, Siljeon Gyeoksuldo, te introduceren. Het was een hartelijke ontmoeting en ook nu weer zeer leerzaam.

De bondsdag in Alphen was het grootste nationale evenement dit jaar en de Urkers waren daar ruim vertegenwoordigd.

Corona

We begonnen 2020 met grootse plannen. Klaas zou samen met meester Ko Sehwan een seminar verzorgen in Brazilië en in de zomer stond een zomerkamp gepland in Texas. Diverse leden hadden zich voor dit zomerkamp opgegeven. Toen kwam corona en moesten we ons vermaken met live streams en konden we later buiten in een tent trainen. Gelukkig bleven veel leden onze vereniging trouw en dus wisten we ons goed door deze crisis te slaan.