Hapkido Vereniging Urk is in 1987 opgericht. In 1993 gaf master Ko Baek-yong onze school de Koreaanse naam ‘Chongmukwan’.
Deze naam betekent ‘de school van de oprechte vechtkunst’. Hieronder zie je hoe de naam van onze school in traditionele Chinese karakters wordt geschreven.

Chongmukwan
Het eerste karakters staat voor ‘chong’, oprechtheid en correctheid.
Het tweede karakter staat voor ‘mu’, is opgebouwd uit het karakter voor ‘speer’ (戈) en het karakter voor ‘tegenhouden’ (止) , het tegenhoud van een aanval dus.
Het laatste teken staat voor ‘kwan’, wat huis of gebouw betekend.
De drie tekens samen zou je dus kunnen vertalen als ‘de plaats waar oprecht vechtkunsten worden beoefend’.
Hapkido, Hankido en Hankumdo
Er wordt door ons lesgegeven in drie verschillende zelfverdedigingskunsten die alledrie aan elkaar gerelateerd zijn. Onze gecombineerde hapkido/hankido programma focust zich op zelfverdediging, tijdens de hankumdo-lessen kunnen leerlingen zich verschillende oefeningen met het zwaard eigen maken.
Hankido is een zelfverdedigingskunst ontstaan uit het traditionele hapkido. Het was de Koreaanse grootmeester Myung Jae Nam die deze stijl in de jaren ’80 van de twintigste eeuw heeft ontwikkeld. De technieken van deze zelfverdedigingskunst zijn ontwikkeld om met zo min mogelijk eigen fysieke kracht de tegenstander uit evenwicht te brengen. Hankumdo werd later geïntroduceerd als toevoeging op het hankido.
NHF en WHF
Onze vereniging is aangesloten bij de Nederlandse HKD Federatie (www.hankido.nl) en bij de World Hankimuye Federation (www.hankimuye.org) in Korea.
Fight Right
Chongmukwan draagt het Fight Right Keurmerk van het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM). Wij onderschrijven de erecode zoals die door het NIVM is opgesteld.
“Vechten gebeurt alleen op de mat of in de ring, en nooit op straat. De technieken die je worden aangeleerd mogen alleen worden gebruikt ter verdediging van jezelf of anderen. Je mag nooit je vechttechnieken gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code zijn belangrijker dan welke vechttechniek, graduatie of titel dan ook.”