Skip to main content

Hankimuye

Drie vechtkunsten, één stijl

Hapkido

Hapkido is een zelfverdedigingskunst die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in Zuid-Korea is ontstaan als een mix van diverse Aziatische vechtkunsten. Het begon met het werk van Choi Yong-sul. Zijn leerlingen hebben zijn technieken uitgebreid. Vanaf het einde van jaren zestig verspreidde hapkido zich verder over de wereld. Deels door westerlingen die kennis hadden gemaakt met hapkido in Korea en deels door Koreaanse meesters die emigreerden naar de Verenigde Staten, Europa, Australië of Nieuw-Zeeland

Hankido

Eén van Korea’s bekendste hapkido meesters, Myung Jae-nam, ontwikkelde op basis van hapkido een nieuwe vechtkunst: hankido. Bij hankido is het gebruik van de kracht van de tegenstander nog meer de focus van een techniek. Door gebruik te maken van ronde bewegingen, wordt de kracht van de tegenstander afgebogen en geneutraliseerd. Sierlijke en vloeiende bewegingen zijn kenmerkend voor de hankido technieken. Tijdens de hankido lessen ligt de aandacht niet op het leren van zoveel mogelijk technieken, maar wordt een klein aantal technieken steeds verder geperfectioneerd, waardoor ze gemakkelijk toegepast kunnen worden in allerlei verschillende situaties.

Hankumdo

Hankumdo is een unieke Koreaanse zwaardvechtkunst. In 1996 werd hankumdo op het hoofdkwartier van de International HKD Federation geïntroduceerd. Nog in datzelfde jaar kregen leraren van onze eigen federatie les in hankumdo van meester Ko Baek-yong.

Bij hankumdo worden de basis slagtechnieken aangeleerd door middel van het Koreaanse alfabet. Dit alfabet, hangul genaamd, bestaat uit 24 tekens en dus zijn er ook 24 basis technieken.

Realistische zelfverdediging

Vaak vragen we ons af of het aangeleerde wel toepasbaar is in de praktijk. Hoewel niet alle technieken een directe toepassing kennen, houden we bij Chongmukwan wel de realiteit in de gaten. In onze lessen anticiperen we op de vragen uit de samenleving. Ons curriculum is dan ook geen opsommig van statische ‘re-enactments’ uit een ver verleden, maar een dynamische set van basisprinicipes die steeds opnieuw toegepast kunnen worden op moderne omstandigheden.