Skip to main content

Derde dan voor Jacob Pasterkamp

Jacob Pasterkamp is in Korea geslaagd voor zijn derde dan hankido. Jacob verblijft in Korea om daar deel te nemen aan de HKD Summer Seminars van de World Hankimuye Federation. Dit hield in dat Jacob drie weken bij meester Ko Baek-yong verbleef om les te krijgen. Jacob deed dit niet alleen, hij werd vergezeld door Klaas Barends, Lukas Romkes en nog acht andere leden van de Nederlandse HKD Federatie.

Het lag eerst helemaal niet in de planning om examen af te leggen. Jacob liet tijdens zijn verblijf echter zien dat hij uit het juiste hout gesneden is en kreeg toestemming van meester Ko Baek-yong om het examen af te leggen. Behalve Jacob werd ook Richard Frankema uitgenodigd om examen af te leggen. Richard legde examen af voor de vierde dan.

Vulkaan

hankido examen koreaOnderdeel van het examen was een karakterproef. Daarvoor reisde het gezelschap af naar het eiland Jeju. Op dit eiland staat een vulkaan, Hallasan, die met 1950 meter tevens de hoogste berg van Zuid-Korea is. Op woensdagmorgen werd de klim aanvaard. Het was een fikse klim, maar Jacob presteerde het om als eerste van de groep de top te bereiken.

Examen

Op vrijdagochtend werd het technische deel van het examen afgelegd in de school van meester Ko Baek-yong. Het examen werd afgenomen door de meesters Ko Baek-yong, Yang Yong-seok, Lee Jung-guk en Klaas Barends. Richard en Jacob lieten een goed examen zien. Meester Ko Baek-yong gaf tevens aan dat het examen natuurlijk al drie weken eerder begonnen was. Drie weken lang waren de kandidaten nauwlettend door hem in de gaten gehouden.

Vijfde dan voor Evert

Na afloop van het examen konden Richard en Jacob meteen hun dan-certificaat in ontvangst nemen. Ook Evert Bos, die in Korea is voor de bruiloft van Elly, mocht zijn certificaat in ontvangst nemen. Hij slaagde eerder dit jaar al voor zijn vijfde dan tijdens het bezoek van meester Ko Baek-yong aan Urk.

hankido examen korea
dan-examen korea hankido