Skip to main content

Naar Korea in de zomer van 2018

Een aantal trainers van Chongmukwan Urk reisde deze zomer af naar Zuid-Korea om daar hun kennis en kunde van de drie HKD’s te verdiepen en te vergroten. Op maandag 30 juli vlogen Lukas Romkes, Albert Bakker en Teunis Kramer naar Zuid-Korea, waar ze op dinsdag aankwamen. Ze werden op het vliegveld opgewacht door meester Ko Sehwan, hoofdinstructeur van de World Hankimuye Federation, Jacob Pasterkamp en David Kwakernaak. Op zaterdag 28 juli was Jacob Pasterkamp al vertrokken naar Korea. David Kwakernaak uit Emmeloord verbleef al twee maanden in Korea. Op zaterdag 11 augustus sloot Klaas Barends zich bij de groep aan.

Incheon

martial arts korea woldoDe eerste week werd doorgebracht in de school van meester Ko Sehwan in Incheon. ’s Ochtends stond Hankumdo op het programma. Een aantal uren werden de basisslagen geoefend en diverse vormpjes aangeleerd. Als afsluiting van de ochtendtraining was de 100-pushupchallenge aan de beurt. In de middag was het vaak te warm om te trainen. Voor de Koreanen waren de temperaturen ook hoger dan gewoonlijk. Het thema voor de avond was wisselend. Loopvormen en zelfverdediging wisselden elkaar af. Op woensdag- en vrijdagavond was ook meester Kim Chan-su (5e dan) van de partij. Hij assisteerde meester Ko Sehwan bij het lesgeven en trainde zelf ook mee.
Op donderdag 2 augustus werd een bezoekje gebracht aan de zwaardsmederij Nara Dogeom. Hier kon de zwaardvaardigheid worden getest met het doorklieven van bamboestaken. ’s Zaterdags was het tijd voor een bezoek aan de hoofdstad Seoul. Onder leiding van David Kwakernaak vertrok het gezelschap ’s morgens met de metro naar de miljoenenstad. Diverse tempels en paleizen, maar ook de nodige (authentieke) winkelstraten werden bezocht. Na een flinke tijd wachten voor de kabelbaan, konden de heren ’s avonds de Seoul Tower op. Daarna was het weer tijd om terug te keren naar Incheon.

Seosan

hankido in koreaDe tweede week verbleven de zes op het hoofdkwartier van de World Hankimuye Federation, op het platteland in de buurt van de stad Seosan. Het is vanaf het hoofdkwartier ongeveer twintig minuten rijden naar deze stad. Op het hoofdkwartier werd dagelijks drie à vier keer getraind. De heren waren nu redelijk geacclimatiseerd en de temperaturen waren iets lager. Tijdens de ochtendles werden de loopvormen en hwansangdobeop geoefend. ’s Middags waren de trap- en stoottechnieken of zelfverdediging aan de beurt. In de avondtraining stonden de cirkeltechnieken centraal, aangevuld met hwansangdobeop. De heren mochten de hele week volop genieten van de kookkunsten van mevrouw Ko, de moeder van meester Ko Sehwan. Ook de andere dingen waren tiptop in orde, zoals het wassen van de kleding. De perfecte gastvrouw dus.
Dinsdagmiddag was het tijd voor een bezoekje aan het strand. Het is vanaf het hoofdkwartier ongeveer een half uur rijden naar de kust. Door de hoge temperatuur van die dag was een frisse duik in de Gele Zee zeker welkom voor de heren. Daarna konden ze hun honger stillen in een Koreaans restaurant. ’s Avonds was het natuurlijk weer tijd om te trainen. Het erf of het dakterras van het hoofdkwartier is de perfecte plaats om in de avond, temidden van de natuur en de ondergaande zon, de visualisatietechnieken van het Hankido te oefenen.

Examen

Vrijdag was de laatste trainingsdag, waarbij de laatste puntjes op de i werden gezet. De heren sloten de dag ’s avonds af met een bezoekje aan een Koreaans kasteel. Ook hier was het volop genieten van cultuur en natuur. Zaterdagmorgen was de laatste training. Onder het nauwlettend oog van meester Ko Sehwan werd alles nog eens goed overhoord. Daarna was het tijd om terug te gaan naar Incheon. Klaas Barends arriveerde daar in de middag. Even later kwam ook meester Yang Yong-seok aan vanuit Seoul.
hapkido examen koreaOm zes uur was het tijd voor het examen, dat werd afgenomen door de meesters Yang Yong-seok (9e dan), Ko Sehwan (6e dan) en Klaas Barends (6e dan). Als eerste werd een aantal valbreektechnieken onder de loep genomen. Vervolgens waren de traptechnieken aan de beurt, gevolgd door loopvormen, hwansangdobeop, de cirkeltechnieken en Hapkido zelfverdediging. Het examen werd afgesloten met een aantal theorievragen. De uitslag was positief: iedereen geslaagd! Lukas Romkes en David Kwakernaak slaagden voor de derde dan, Albert Bakker en Teunis Kramer mochten de tweede dan in ontvangst nemen. Meester Yang Yong-seok sprak zijn waardering uit over het feit dat de heren naar Zuid-Korea waren gekomen om te trainen, en dat onder hoge temperaturen. Hij was, net als de andere examinatoren, zeer te spreken over wat de vier lieten zien op het examen en hun toewijding aan onze martial arts. De uitslag werd door de hele groep gevierd met een bezoek aan een Koreaans restaurant.

Japan

kyoto japan tempelDe Koreareis werd afgesloten met een bezoek van drie dagen aan Japan. Op maandagochtend 20 augustus vloog het complete gezelschap naar Osaka. Daar namen ze de trein naar de culturele stad Kyoto. De heren bezochten diverse tempels, paleizen, een kasteel en andere bezienswaardigheden. Ook de nodige winkelstraten werden bezocht. Op woensdagavond vlogen de zeven terug naar Zuid-Korea.
Op donderdag 16 augustus was het voor Albert, Lukas en Teunis alweer tijd om te vertrekken. Jacob vertrok de dag erna terug naar Nederland. David en Klaas zijn ondertussen ook terug in Nederland.

Media

hankimuye
hankido in korea