Skip to main content

Koninklijke onderscheiding

“Het heeft de koning behaagd …” Zo begon de zin waarmee Klaas door de burgemeester namens de koning werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Maanden aan voorbereiding heeft het gekost. Er moesten formulieren worden ingevuld en brieven van aanbeveling worden geschreven. Ons groeiteam had het plan opgevat om Klaas Barends voor te dragen voor een lintje. Zij vonden, namens de vereniging, dat Klaas zijn inzet beloond diende te worden, de koning was het met hun eens. Wat volgde was een plan om Klaas op de de juiste dag op de juiste plek te krijgen.

Ceremonie

Iedereen werd ingelicht, behalve Klaas zelf. Hij kreeg een krap half uur voor aanvang de uitreiking een telefoontje of hij naar het Irene wou komen. Klaas kon niet, hij had immers ergens anders een afspraak. Die afspraak bleek nep te zijn en zo kon het gebeuren dat Klaas door burgemeester Cees van den Bos werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Familie en vrienden waren bij de ceremonie aanwezig. Je ziet Klaas niet vaak met de mond vol tanden staan, maar het is het groeiteam nu wel gelukt.

Het was 30 jaar geleden dat Klaas, samen met Richard, de vereniging overnam en zo begon aan een avontuur van lesgeven, besturen en later ook heel veel reizen. 30 jaar is een lange tijd, maar Klaas heeft het altijd, en nog steeds, met veel plezier gedaan. Voor hemzelf voelt het dan ook een beetje raar om deze waardering te krijgen voor iets wat hij eigenlijk gewoon heel leuk vindt.

Waardering

Klaas was niet de enige die in het zonnetje werd gezet. Naast Klaas kregen ook Gerrit Hakvoort (SOAD), Roel van den Berg (penningmeester bij oa. D.E.L en S.V.U.) en Jaap Nentjes (actief bij verschillende verenigingen) een lintje opgespeld door de burgemeester.