Skip to main content

Nog meer Seoul

Een wat late blog vandaag. Hoe dat komt, lees je straks. Seoul is een enorm grote stad en er valt ontzettend veel te zien. Na ons uitje gisteren hebben we de smaak te pakken en dus stapten we vandaag weer in de metro naar Seoul.

De eerste stop was het Nationaal Museum van Korea. Klaas staat erop dat we veel leren van de Koreaanse geschiedenis en cultuur en dus staat er elke dag wel een pedagogisch verantwoorde activiteit op het programma.

Museum

Het Nationaal Museum is een indrukwekkend gebouw met meerdere verdiepingen en verschillende tentoonstellingen. We bezochten eerst de tentoonstelling op de begane grond die ons langs alle tijdperken uit de Koreaanse geschiedenis leidde. Daarna kreeg iedereen de gelegenheid om op eigen houtje de rest van het museum te bekijken. Onder de indruk waren we van de virtuele ruimte waar Koreaanse schilderijen tot leven kwamen. Een bezoek aan Korea is niet compleet als je ook niet dit museum hebt bezocht. Voor de prijs hoef je het niet te laten. De toegang is namelijk gratis.

Yongsan

Na het pedagogisch verantwoorde deel van de dag was het hoog tijd om eens lekker hedonistisch geld over de balk te smijten in één van de vele kapitalistische kooppaleizen die Seoul ook rijk is. Het nabij gelegen Yongsan station geeft daar perfect de gelegenheid toe. Het station is een knooppunt van bus, trein en metro en rondom de aankomst- en vertrekhal vind je talloze winkels, restaurants, food courts en een bioscoop.

De keuze in restaurants was zo groot, dat we besloten om de groep op te splitsen. Zo kon iedereen er zelf voor zorgen dat zijn/haar maag weer gevuld werd. Sommigen gingen voor KFC, anderen kunnen maar niet genoeg van de Koreaanse keuken krijgen en verorberden een complete ‘Koreaanse rijsttafel’.

Daarna kreeg iedereen ruim twee uur de tijd om flink geld uit te geven. En dat liet men zich twee keer zeggen. Er werd flink ingeslagen om het thuisfront van souvenirs te kunnen voorzien.

Chinatown

Het volgende punt op het programma was een bezoek aan Chinatown in de stad Incheon. Drie kwartiertjes in de metro verderop. Incheon is van oudsher een havenstad en in de buurt van de haven vestigden zich Chinese handelaren in een eigen wijk. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich daar een Chinees-Koreaanse keuken. Het bekendste gerecht is jjajangmyeon, noedels in zwarte bonensaus. Zeer voedzaam en dus zeer geliefd bij de havenarbeiders die vroeger de schepen moesten laden en lossen. Niet alleen bij havenarbeiders trouwens, het gerecht is inmiddels bij iedereen in Korea populair. Als je dan zo’n beroemd gerecht wil proberen, ga je natuurlijk naar de bron en dus streken we neer in een Chinees restaurant.

Voordat de jjajangmyeon werd geserveerd, kregen we eerst wat andere gerechten. Die vielen bij sommige mensen zeer in de smaak, terwijl anderen vonden dat ze er toch niet zo appetijtelijk uit zagen. De kommen met jjajangmyeon gingen schoon leeg, dus het valt ook bij Urkers goed in de smaak.

Bye bye Marretje

Marretje moet morgen helaas weer naar huis. Dat konden we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Bij terugkeer in het hotel, werden plannen gemaakt om een Koreaanse karaoke tent te bezoeken. Karaoke doe je in Korea in de noraebang.

Letterlijk kun je dit vertalen als ‘zing kamer’. Je krijgt een eigen kamer toegewezen en kunt daar uit volle borst zingen. Het was maar goed dat we niet hoefden te zingen in een zaal met Koreanen. We waren dan ongetwijfeld binnen vijf minuten op straat gezet. Echte goede zangers zijn we namelijk niet.

Er was gelukkig wel een ruime keuze aan Engelstalige liedjes, want ons Koreaans is niet goed genoeg om die liedjes mee te blèren. Alleen David en Klaas durfden het aan om een paar Koreaanse kinderliedjes te zingen. Absolute ster van de avond was Willem B. Hij behaalde diverse keren een perfecte score. Maar ja, Willem is dan ook lid van een koor. De rest niet.

We hebben van tevoren wel afgesproken niet te filmen. Wat er dus allemaal precies is gebeurd, zal altijd een raadsel blijven. Lijkt het jou nou ook leuk om eens naar een noraebang te gaan en je stembanden om zeep te helpen, geef je dan nu op voor de volgende reis naar Korea.