Skip to main content

Examens op de schop

Er gaat in 2016 wat veranderen. De manier waarop onze oudere leden zich voorbereiden op het examen gaat op de schop. Hun vooruitgang voor hun volgende band zal beter gevolgd kunnen worden. Niet alleen door de leraar, maar ook de leerling zelf kan zijn/haar vooruitgang beter in de gaten houden.

hkd exameneisenIn het nieuwe jaar ontvangen alle leden van 14 jaar en ouder een boekje met daarin de exameneisen t/m rode band. Je zult voordat je examen af kunt leggen, eerst alle technieken die je voor je nieuwe band moet kennen, laten aftekenen door een leraar.
In het boekje vind je tevens foto’s van de meeste voorkomende klemmen en worpen en tevens een flink aantal variaties.

In het boekje kun je de volgende uitleg lezen: “In dit boekje vind je een overzicht van de exameneisen van gele band (8e geup) t/m rode band (3e geup). De negende geup is de witte band, hiervoor hoeft geen examen te worden afgelegd. Achter elke techniek staan een aantal vakjes. Het gekleurde vakje geeft aan voor welke band je de techniek moet kennen. Wanneer je jezelf een techniek hebt eigen gemaakt, kun je je leraar vragen deze techniek voor je af te vinken. Pas wanneer alle technieken voor de volgende band zijn afgevinkt, kun je examen voor die band afleggen. Wanneer de laatste techniek voor een band is afgevinkt, volgt nog minimaal één maand van training om je voor te bereiden op het examen. Achter veel gekleurde vakjes staan ook vakjes met een zwarte rand, dat betekent dat je voor die band de techniek ook af moet laten vinken!
groene bandHet is niet de bedoeling dat je op jacht gaat naar vinkjes om zo snel mogelijk examen te mogen afleggen. Je leraar kijkt niet alleen naar de technische aspecten, maar ook naar aanwezigheid, inzet tijdens de les, conditie en natuurlijk goed gedrag.
Na het afleggen van een examen, dien je eerste tenminste twee maanden te hebben getraind, voordat je een techniek af kunt laten vinken. Tijdens een examen kunnen ook technieken gevraagd worden die je voor een eerdere band moest kennen. Zorg dus dat je alle stof goed beheerst.
Tijdens de les zul je veel meer technieken leren dan wat in dit boekje beschreven staat. De leraar zal variaties op technieken aanbieden. Deze extra stof zal ook gevraagd worden op het examen. Sommige technieken zullen voor een hogere band opnieuw afgevinkt moeten worden.
Voor het afvinken van technieken voor gele, oranje en groene band dient de leraar minstens de eerste dan te hebben. Technieken voor blauwe, paarse en rode band mogen alleen afgevinkt worden door een leraar met tenminste de tweede dan.”

Zwarte band

De exameneisen t/m zwarte band worden in drie blokken verdeeld: beginners, gevorderd en zwarte band kandidaat. De eisen voor de beginners en gevorderden staan in het eerste boekje. De eisen voor zwarte band staan in een eigen boekje. Voor de leraren is een apart boekje gemaakt waarin precies beschreven staat waar de leraren op moeten letten. We raden leerlingen aan dit boekje ook goed te lezen, je vindt er veel waardevolle informatie.

Download

Download hier de exameneisen in PDF-formaat.