Skip to main content

Speciale seminar

Op zaterdag 2 augustus werd een speciale les in hankido gegeven. Aanleiding voor deze speciale les was de herdenking van het feit dat vijftien jaar geleden de grondlegger van Hankido, Myung Jae-nam, overleed.

Grootmeester Myung Jae-nam was de grondlegger van Hankido en de oprichter van de International HKD Federation. Hij was tevens de leraar van meester Ko Baek-yong.

Myung Jae-nam

Myung Jae-nam werd in 1938 geboren in de provincie Jeollanam-do in Zuid-Korea. Hij was de jongste van een tweeling. Hij begon al vroeg met het trainen van vechtkunsten. Eerst onder leiding van zijn grootvader, van wie hij worstelen leerde, later van een plaatselijke leraar van wie hij les kreeg in zelfverdediging. Op jonge leeftijd verhuisde Myung Jae-nam naar Seoel. Daar begon hij met het volgen van hapkido-lessen.

kuksanim
Myung Jae-nam kuksanim
Toen hij later naar de stad Incheon verhuisde en daar zijn eigen school opende, begon zijn ster te rijzen. In die tijd werd op verschrikkelijk harde wijze lesgegeven. De leraar stond echt met de stok in de hand aanwijzingen te geven, en deed je iets niet goed genoeg dan kon je een paar tikken verwachten. Tijdens het oefenen van traptechnieken kon je bijvoorbeeld bij het missen van het trapkussen al rekenen op een ferme tik.
Myung Jae-nam leidde veel leraren op en zijn leerlingen behoorden tot de beste van Korea. Myung Jae-nam was dan ook altijd op zoek naar methoden om beter les te geven en zijn technische vaardigheden te verbeteren.
Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Internationale Hapkido Federatie en tot het ontwikkelen van zijn eigen stijl, Hankido. Later, in 1996, kwam daar nog Hankumdo bij.

In 1986 en 1989 bezocht Myung Jae-nam de Nederlandse HKD Federatie en zo maakten ook wij kennis met Hankido. Leden van onze federatie behoorden tot de eerste buitenlanders die les kregen in deze stijl. In 1989 werd Myung Jae-nam vergezeld door zijn topleerling, meester Ko Baek-yong.

Kuksanim

Myung Jae-nam kreeg de titel van ‘kuksanim’. Dit betekent ‘leraar van het volk’. Myung Jae-nam kreeg deze titel vanwege zijn tomeloze inzet om de drie HKD’s binnen en buiten Korea te promoten.

Op 3 augustus 1999 overleed Myung Jae-nam op het hoofdkwartier in van de International HKD Federation.

Elk jaar wordt in diverse HKD scholen over de hele wereld stil gestaan bij de sterfdag van Myung Jae-nam kuksanim. Een traditie waar wij graag aan mee doen. Over twee weken wordt daarom nog een speciale seminar gehouden. Tijdens deze seminar zal dokter Gosse de Jong lesgeven over drukpunten en wat de gevolgen van deze drukpunten kunnen zijn wanneer ze te lang of te hard worden aangezet.

Foto’s