Skip to main content

Lesgeven in Amerika

Op 26 september vloog instructeur Klaas Barends naar New York City. Het was de eerste stop op zijn reis rond de wereld, een reis die hem langs verschillende hapkidoscholen zou voeren. Het eerste deel van de reis zit er nu op, maandag 13 oktober vliegt Klaas naar Korea.

NYC

vrijheidsbeeld New YorkIn New York bezocht Klaas de school van Michael Lee. Michael is voorganger bij een Koreaanse kerk in de wijk Flushing. Michael verzorgt de Engelstalige diensten en geeft in de kerk tevens hapkidolessen aan de leden van de gemeente. Zijn assistent-instructeur James Kim is actief in een andere Koreaanse kerk. In beide kerken werd diverse malen lesgegeven en overdag gaf Klaas privé les aan Michael en James.

Naast het lesgeven was er ook tijd om kennis te maken met de stad. Diverse beroemde bezienswaardigheden werd bezocht zoals het Empire State Building, Times Square en Wallstreet. Vanuit een helicopter werd het Vrijheidsbeeld bekeken.

Michael heeft gevraagd of er misschien belangstelling is in een uitwisselingsprogramma. Hierbij zouden leden van onze vereniging eerst een bezoek aan New York brengen en later zouden dan leden van Sangmukwan New York naar Urk bezoeken. We kunnen dan gratis verblijven in de kerk, deelnemers zouden alleen voor hun vlucht, eten en trips hoeven te betalen. Mocht je geĂŻnteresseerd zijn in zo’n reis, neem dan contact op met Klaas.

Foto’s van de New York seminar

hankido new york city
hankido new york city
hankido new york city
hankido new york city
hankido new york city
hankido new york city
hankido new york city

Plattsburgh

gevangenisNa een week in New York City vloog Klaas op 1 oktober verder naar Plattsburgh. Plattsburgh ligt in de staat New York op ongeveer 5 uur rijden vanaf New York City. De omgeving was heel anders dan die van de stad. In Plattsburgh woont Ron Wood een oude bekende van Klaas. Ron werkt in de plaatselijke gevangenis als bewaker en ook hij geeft les vanuit een kerk. Er stonden twee seminars op het programma; eentje voor de collega’s van Ron en eentje voor de leden van zijn school.
De collega’s van Ron zijn lid van een speciaal team dat tijdens calamiteiten in actie moet komen. Er was dus veel aandacht voor situaties zoals die in de gevangenis voorkomen. Het werd een intensieve training waarbij de realiteit waarmee deze mannen te maken hebben zo veel mogelijk werd benaderd. De volgende dag stond een technische hankido seminar op het progamma. Tijdens deze seminar was er juist veel aandacht voor de basis principes van hankido en werden de twaalf cirkeltechnieken behandeld.

Foto’s van de Plattsburgh seminar

hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh
hankido plattsburgh

Texas

gun emporiumOp maandag 6 oktober ging de reis verder naar Texas. In het plaatsje Spring ten noorden van de stad Houston geeft Tom Foucha sinds een aantal jaren hankidolessen. In de afgelopen jaren was Klaas reeds drie keer eerder te gast bij Tom en dus ook goed bekend met de school en de leerlingen. Elke avond werd er lesgegeven en ook overdag stonden er extra lessen op het programma. Klaas gaf niet alleen les, hij kreeg ook les. Niet in hankido, maar in schieten met vuurwapens.
Op zaterdag werd een open seminar georganiseerd in de plaatselijke aikido school. Sommige deelnemers reden ruim drie uur om aan de seminar deel te kunnen nemen.

Foto’s van de Texas seminar

hankido texas
hankido texas
hankido texas
hankido texas
hankido texas
hankido texas
hankido texas
hankido texas

Na een dagje relaxen vliegen Klaas en Tom maandag 13 oktober naar Korea om daar te trainen bij master Ko Baek-yong. Klaas houdt tijdens zijn reis een blog bij, daarop kun je dagelijks zijn avonturen volgen.