Skip to main content

Jacob en Klaas naar Haïti

Jacob Pasterkamp en Klaas Barends zijn terug van hun reis naar Haïti. Ze verbleven een week op het eiland om les te geven aan straatkinderen die worden opgevangen door DFI network. DFI network (Development for Freedom International network) is een organisatie die gerund wordt door Helen Kim. Zij vangt samen met haar medewerkers straatkinderen op en zorgt dat deze onderdak krijgen en naar school kunnen.

DFI network

stroopwafelDFI network biedt momenteel onderdak aan ongeveer 40 jongens. Deze jongens leven samen in een internaat. De aanpak van DFI is anders dan die van veel andere organisaties op Haïti. De organisatie adopteert de jongens namelijk niet, zodat er meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid blijft bij de ouders. De ouders worden dan ook regelmatig uitgenodigd voor evenementen en de jongens gaan, als het mogelijk is, regelmatig op bezoek bij vader of moeder.

Lesgeven

Dagelijks gaven Jacob en Klaas tweemaal les aan een groep enthousiaste jongeren. Naast het serieuze werk was er natuurlijk ook tijd voor spel en plezier. De jongeren bleken zeer competitief ingesteld en wilden absoluut niet voor elkaar onderdoen. De ‘kihaps’ galmden door de kleine trainingsruimte. Na de training was er steeds een momentje om kennis te maken met Nederlandse snoep en stroopwafels. De smaak van drop werd niet zo gewaardeerd, maar de rest smaakte prima.

Binnenlandse Zaken

haitiDFI network onderhoudt goede contacten met het Haïtiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Toen ze daar te horen kregen dat er twee ‘specialisten’ in hapkido op bezoek waren, kwam al snel het verzoek of Jacob en Klaas ook niet les wilden geven aan de persoonsbeveiligers van het ministerie. Op aandringen van Helen Kim werd daarom ook twee dagen lesgeven op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een zeer gemotiveerde groep beveiligers maakte van de gelegenheid gebruik om hun kennis te verrijken. Deze beveiligers hebben de skills ook echt nodig, zij krijgen regelmatig te maken met geweld.

Vervolg

Een uitnodigig om weer naar Haïti te komen, is ondertussen binnen. Zowel DFI network als het ministerie willen graag gebruik blijven maken van de diensten van Chongmukwan. We onderzoeken momenteel of het mogelijk is om later dit jaar nogmaals naar Haïti te reizen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Klaas Barends.
We willen graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het mogelijk maken van deze reis.

Foto’s

stroopwafel
serieus
fighting stance
got ya