Skip to main content

Meester Ko Baek-yong

We hebben vanuit Korea het droeve bericht ontvangen dat meester Ko Baek-yong is overleden. Ook hij kon de strijd tegen kanker helaas niet winnen. In de afgelopen 25 jaar heeft meester Ko veel betekent voor onze vereniging. Hij was een graag geziene gast en bekend, al was het misschien alleen bij naam, bij veel mensen op ons dorp.

Meester Ko Baek-yong bracht in 1992 voor het eerst een bezoek aan Urk. Het was zijn tweede bezoek aan Nederland en hij kwam naar Urk om bij een aantal leerlingen examen af te nemen voor de rode band. Het was meester Ko Baek-yong die in 1993 de naam Chongmukwan aan onze vereniging verbond. In de jaren die volgenden, kwam meester Ko regelmatig naar Urk. Soms alleen, soms vergezeld door zijn vrouw en zoon. In de laatste jaren waren bezoeken van één of twee maanden eerder regel dan uitzondering.

Natuurlijk was lesgeven het hoofddoel van zijn reizen, maar ook de havens, kerken en de vishandel waren plekken die hij graag bezocht.

We zullen meester Ko altijd blijven herinneren als een vriendelijke, warme leraar die oprecht om mensen gaf. Hij was als een vader voor zijn leerlingen en een voorbeeld voor velen.

In deze moeilijke dagen zijn onze gedachten bij zijn familie. Master Ko was een overtuigd Christen. Hij stierf met het geloof dat sterven niet het einde is, maar de start van een nieuw begin.